lauantai 26. kesäkuuta 2010

Jos Rakastat

Viime uutena vuotena tuli elokuvateattereihin suomalainen musiikkielokuva Jos Rakastat. Näin trailerin rakkaan ystäväni Paukun kanssa, ja ei meidän tarvinnut kuin vaihtaa katseet… tämä oli ihan pakko nähdä. Katsoin elokuvan silloin, ja olin hieman pettynyt… en tiedä miksi… mutta nyt kaikki on toisin.

Katsoin leffan juhannuksena. Tarina oli koskettava ja opetuksena oli vanha klassikko: rakkaus voittaa kaiken.

Niille, jotka eivät tiedä musiikkielokuvan juonta, yritän kertoa sen lyhyesti mutta en kuitenkaan aivan kaikkea. Ada (Elli Vallinkoski) on ministerin tytär, joka on joutunut elämään ilman äitiään. Adalla on ollut tukena isän sisko, joka on ollut tytölle tuki ja turva. Aika kuluu, ja Adasta kasvaa kamala bissis, jota kukaan ei kestä. Kännipäissään Ada lähtee ajamaan varastamallaan autolla, ja joutuu kolariin.

Kolarin seurauksena Ada menettää muistinsa ja yksi ihminen menettää henkensä. Adasta tulee Anna, Adan vastakohta, jolla ei ole menneisyyttä. Anna alkaa selvittämään menneissyyttään ja tajuaa mitä on aiheuttanut. Anna törmää eväsretkellään Toniin ja heistä tulee pari, ja elämä hymyilee. Pian kuitenkin totuus kolarista paljastuu, ja Anna joutuu miettimään, eläisikö hän Tonin kanssa totuudessa vai valheessa. Juonta tähdittävät loistavat sivuhenkilöt: sairaanhoitaja Mervi, Tonista kateellinen Afya sekä Tonin äiti.



Pääosia esittävät Elli Vallinoja ja Chike Ohanwe ovat tulevia suomalaisen elokuvateollisuuden tähtiä, joiden tie on vasta alkamassa. Uuden aikainen Tauno ja Ansa- pari. Vaikka heidän keskinäinen kemia ei kaikissa kohtauksissa aivan kanna, heidän rakkaustarina on silti uskottava ja nykyaikainen.

Elokuvateatterissa elokuva ei saanut minua itkemään, mutta kotona kyyneleet tulivat pintaan, kun Tonin äiti ”laulaa” pojallensa Yön kauniin biisin Rakkaus on lumivalkoinen. Miten siinä biisissä vaan on kaikki sanat niin kohdillaan. Ensin kaikki on niin onnellista, ja yhdessä hetkessä kaikki on ohi.

… Niin pienen hetken rakkaus on lumivalkoinen
on puhdas niin kuin hanki helmikuisten aamujen
voi kunpa joskus kauemmin sen loisto kestää vois
vaan illan tullen katoaa ja tummuu aina pois…

Yö, Rakkaus on lumivalkoinen

Elokuvan tunnussävelen Jos sä tahdot niin on laulanut Samuli Edelman ja Jippu. Alla on musiikkivideo. Elokuvassa on monia upeita tulkintoja suomalaisista klassikkobiiseistä. Esimerkiksi Sarah Kivi laulaa aivan upeasti Joka päivä ja ikinen päivä. Soundtrack on ihan must hankinta musikaalien rakastajille. :)


Jos haluat nähdä leffan, niin kipin kapin soitto minulle ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti