sunnuntai 28. helmikuuta 2016

The Danish Girl - Tanskalainen tyttö


Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie

Miten paljon ihminen ajattelee omaa minuuttaan? Kuinka moni ihminen viimeisen vuosisadan aikana on kokenut, että ei ole oma itsensä siinä sukupuolessa, johon on syntynyt? Kuinka moni olisi halunnut vaihtaa sukupuolta, mutta siihen ei ollut mahdollisuutta? Miten paljon lääketiedettä on kehitetty, että nykypäivänä sukupuolenkorjaus leikkauksia pystytään tekemään? Näitä kysymyksiä Tanskalainen tyttö minussa herätti…

Eletään 1920-lukua, jolloin elämästä iloitaan ja juhlitaan pienistäkin syistä. Gerda (Alicia Vikander)  edustaa miehensä Einar Weignerin (Eddie Redmayne) rinnalla Kööpenhaminan taidegalleriassa, jossa on esillä Einarin maisematauluja, joita taiteilijapiirit rakastavat. Gerda on ylpeä miehestään, mutta haluaisi tuntea tuon saman arvostuksen omia töitään kohtaan. Hän joutuu tekemään töitä, jotka myyvät eniten, muttei töitä, joissa hän voisi näyttää osaamisensa. Pian heidän elämänsä kokee mullistuksen, josta itse tarina kertoo.

Gerda maalaa ystävättärestään, ballerina Ullan (Amber Heard) muotokuvaa, mutta ystävätär on myöhässä. Gerdan on saatava maalaus valmiiksi aikataulussa, kyseessähän olisi vain jalan maalauksesta. Säästääkseen aikaa, Gerda pyytää miestään pukemaan silkkisukat jalkaansa ja asettamaan tanssipuvun syliinsä oikeaan asentoon. Einar tekee työtä käskettyä, mutta hän tuntee pian säväyksen kauneutta kun pehmeä silkki kohtaan ihon. Tilanne ohitetaan nolostuneina nauruina kun Ulla yllättää pariskunnan. Einarille tapahtuma edustaa kuitenkin paljon enemmän kuin muutama siveltimen veto.

Einar ei viihdy juhlissa vaan tuntee olonsa vaivaantuneeksi. Gerda on kokenut jälleen vaistoinkäymisen taidegallerian edustajan kanssa ja haluaisi rentoutua tulevissa juhlissa. Vaimo keksii pian, että mitäpä jos Einar puettaisiin naisen vaatteisiin ihan huvikseen. Einar vastustelee ajatusta pitkään, mutta päättää hypätä leikkiin mukaan. Hän opettelee käyttäytymään kuin nainen, kävelemään kuin nainen, elehtimään kuin nainen ja jopa puhumaan naismaisesti. Gerda kutsuu uutta tuttavuutta Lilinä ja hänestää tulee Einarin salainen serkku.

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/

Pariskunta saapuu juhliin jännittyneinä. Ihmiset ihmettelevät Gerdan ystävätärtä, eikä Ulla ole uskoa silmiään kun tajuaa kuka Lili on. Einar haluaa vetäytyä hetkeksi yksikseen istumaan ja huomaa pian, että häntä tuijottaa useampikin mies. Henrik (Ben Whishaw) haluaa tehdä lähempää tuttavuutta, mutta Lili pakenee portaikkoon. Tuoreet tuttavat vetäytyvät huoneeseen ja pian Lili huomaa flirttailevansa Henrikin kanssa ja suutelevan miestä. Gerda on ihmetellyt miehensä häviämistä ja löytää Henrikin ja Lilin  suutelemasta.

Einar pelästyy tilanteen kulkua ja lupaa, että Lili ei palaa heidän elämäänsä. Todellista luonnetta on kuitenkin vaikea vastustaa eikä aikaakaan kun Einarista kuoriutuu jälleen Lili.  Gerda tajuaa pian, että tilanne ei ole enää leikkiä vaan todeksi tullutta haavetta.

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/

Onnistuuko Einar säilyttämään Lilin vain osana elämäänsä? Mitä tapahtuu kuin vanhat haavat aukaistaan? Saako Gerda insipiraationsa takaisin? Palaako taiteilijapariskunnan elämä enää entiseen? Mitä tapahtuu Henrikin kanssa? Pystyvätkö lääkärit auttamaan Einaria löytämään itsensä? Alkavatko ihmiset ihmetellä Einarin ja Lilin samankaltaisuutta? Tuleeko Einarista lopulta Lili?


Elokuva aiheutti paljon mietteitä ihmisen todellisesta minästä, joka asuu ihmisen sisällä. Joillakin todellinen minä eroaa täydellisesti siitä minästä, jota ihminen ulkoisesti on. Mutta miksi ihmisiltä pitäisi sitten kieltää oman minän saavuttaminen, jos se on lääketieteellisesti mahdollista? Nykyään se on mahdollista, mutta 1920- luvulla tilanne ei ollut niin yksinkertainen.

Eddie tekee roolinsa täydellisesti ja katsoja huomaa olevansa iloinen Einarin puolesta, kun Lili puhkeaa täyteen kukkaan. Eddiessä on paljon naismaisia ominaisuuksia ja ujo hymy kruunaa usean tilanteen tajuamaan, että tuo on Einarin todellinen minä. Uskomaton suoritus, bravo! Oscarin arvoinen, ehdottomasti!


Alicia on yksi uusista Hollywood nimistä, joka on tullut jäädäkseen tähtikaartiin. Ilman Alician Gerdaa elokuva ei olisi niin uskottava ja koskettava kuin mikä lopputulos nyt on. Alicia on yhdenvertainen Eddien kanssa ja loppukohtauksessa on jotain niin kaunista ja koskettavaa, että kyyneleitä ei pysty pidättämään. Alicia ansaitsee Oscarin sivuosasta, ehdottomasti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti