sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Tangled - Tähkäpää

Olen ilmeisesti sitä sukupolvea, joka on kasvanut Disney- elokuvien parissa, sillä en ole vielä koskaan kyllästynyt niihin. Disney on varma valinta lastenleffailtoihin, koska elokuvissa käsitellään asioita lasten tasolta ja niissä paha saa aina palkkansa. Disney on selvästi tajunnut viime vuosina, että vanhat tarinat täyty saada valkokankaalle nykyisten ja tulevien sukupolvien iloksi. Kuten juuri näkemäni Tähkäpää.


Tähkäpää on ikivanha Grimmin veljesten satu tytöstä, jolle kasvaa pitkät, kullan keltaiset hiukset. Disneyn versiossa juonta on muutettu, mutta minusta se on todella toimiva ja pidän siitä jopa enemmän kuin alkuperäisestä.

Tarina kertoo Kuningaskunnasta, johon kuningaspari on saamassa perheenlisäystä. Kuningatar sairastuu ennen lapsen syntymää ja hänet voidaan parantaa vain taikakukalla. Niinpä kaikki valtakunnassa asuvat lähtevät etsimään kukkaa, mutta he eivät tiedä, että kukan on löytänyt vuosisatoja sitten noita nimeltä Gothel.

Gothel näki kukan syntymän auringon pisarasta ja tietyn laulun avulla kukan taikavoimat heräävät eloon. Noita on saanut nuoruutensa ja kauneutensa takaisin eikä halua menettää niitä mistään hinnasta. Kukka löydetään ja siitä valmistetaan lääke kuningattarelle. Pian kuningaspari saa kauniin tytön, jonka hiukset ovat auringonkeltaiset. Valtakunta riemuitsee ja Tähkäpään syntymäpäivän kunniaksi taivaalle lähetetään lentäviä lyhtyjä.  Eräänä yönä Gothel murtautuu linnaan ja kaappaa Tähkäpään itselleen, sillä hänelle selviää, että tytön hiukset toimivat samalla tavalla kuin kukka. Hiukset alkavat hohtamaan laulusta, ja hiukset menettävät taikavoimansa jos niitä leikkaa.

Kuluu vuosia ja Tähkäpää elää Gothel- äitinsä kanssa suojattua elämää korkeassa tornissa. Tähkäpää ei ole koskaan poistunut tornista ja ainoa elämys hänelle on ollut syntymäpäivänään näkyvät ”leijailevat valot”. Hän ei tiedä, että kuningaspari ja valtakunta ovat lyhtyjen avulla kutsuneet kadonnutta prinsessaa takaisin kotiin. Gothel poistuu tornista Tähkäpään pitkien hiuksien avulla asioilleen ja palaa takaisin huutamalla tyttärelleen: ”Tähkäpää laske hiuksesi alas”.  Tähkäpään ainoa ystävä on pieni kameleontti Pascal.


18- vuotissyntymäpäivänään Tähkäpää haluaisi lähteä katsomaan leijailevia valoja ulos, mutta äiti kieltää sen ehdottomasti, sillä maailman on paha ja kaikki haluavat osansa Tähkäpään hiuksista. Ainoa paikka missä tytär voi olla turvassa, on heidän oma torninsa. Samaan aikaan pikkurikollinen Flynn Rider on apureidensa kanssa varastanut kadonneen prinsessan kruunun ja he lähtevät ratsuväkeä pakoon metsään. Kaikkien sattumusten ansiosta, Flynn löytää Tähkäpään tornin, johon hän kiipeää turvaan miettiäkseen seuraavaa siirtoaan. Hän ei tiedä, että vastassa on pitkä hiuksinen neito paistinpannun kanssa.


Tähkäpää ei saa kerrottua äidilleen vieraasta, joka on piilotettu kaappiin ja hän saa äitinsä poistumaan pidemmäksi aikaan tornista. Alkaa pitkä sopimuksen hieronta vieraan kanssa, joka päättyy Tähkäpään poistumiseen tornista. Matkalla leijuvien lyhtyjen luokse Tähkäpää ja Flynn kohtaavaa karuja mutta sympaattisia rikollisia sekä vaarallisia tilanteita. Tähkäpää joutuu näyttämään hiustensa taikavoimat Flynnille pelastaakseen heidät pulasta, eikä mies tiedä mitä tekisi. Samaan aikaan Gothel jatkaa matkaansa kunnes kohtaa palatsin hevosen, ja tajuaa, ettei ratsastajaa näy. Gothelille iskee paniikki, ovatko he löytäneet Tähkäpään?
 
Mitä siis tapahtuu kuin Flynnin apurit ja Gothel- äiti laittavat viisaat päät yhteen? Pääsevätkö Tähkäpää ja Flynn leijailevien valojen luo? Miksi Flynn ei palaa Tähkäpään luokse kruunun palauttamisesta? Ja mitä ihmettä pieni yksisarvinen tekee vankilan seinien sisäpuolella? Mitä Tähkäpää tajuaa kuningaskunnan Aurinko-kuvasta? Tajuaako Tähkäpää olevansa kadonnut prinsessa? Kaikki ei mene niin kuin pitäisi…


Olen varmasti inhottava, kun en kerro miten elokuva jatkuu, mutta ei ole mitään ihanampaa kuin katsoa itse elokuva ja jännittää alusta loppuun saakka. Disneyn taika on koettava itse.

Kävin katsomassa elokuvan kaksi kertaa ja yllätyin samoista kohdista molemmilla kerroilla. Ja nauroin ja itkin samoissa kohdissa. Mandy Moore ja Zachary Levi tuovat Tähkäpään ja Flynnin osiin loistavan ja toimivan hengen ja lauluissa heidän äänensä soivat ihanasti yhteen. Minulla meni ainakin kylmät väreet pitkin selkää. ;) Lempihahmoni elokuvassa olivat pääparin lisäksi kameleontti Pascal ja Maximus- hevonen. Pascal on ihana pieni lemmikki, jota voisi ajatella Tähkäpään henkivartijana. Maximus on palatsin paras hevonen, joka käyttäytyy kuin jäljittäjä koira.


Elokuva tarjoaa loistavan lisäksi hienon tarinan, jossa on jännitystä, hauskoja hahmoja ja ennen kaikkea romantiikkaa. Myönnän olevan luita ja ytimiä myöten romantikko, ja tässäkin elokuvassa minun sydän sai romantiikka pläjäyksen. En tajua, miten jotkut eivät siedä kliseisiä romanttisia juttuja, nehän ovat parhaita, koska ne toimivat JOKA KERTA. Voi tulevaa miestäni ;)

Käy katsomassa leffan virallisia sivuja ja katso alla oleva video. Se vei minun sydämeni täydellisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti