lauantai 12. helmikuuta 2011

Ku-kuninkaan puhe

Oscar-gaala lähestyy rakkaat ystävät ja ensimmäistä kertaa elämässäni olen saamassa tärkeät ystäväni ympärilleni jännittämään kanssani palkintojen jakoa. Kunnon valvojaiset pystyyn! :)

Päätimme kaverieni kanssa, että ennen Oscar-gaalaa on katsottava ainakin ne elokuvat, jotka ovat ehdokkaina ja varsinkin ne elokuvat, jotka ilmestyvät ennen 27.-28.2 välistä yötä. Eniten minua harmittaa, etten näe Black Swania, josta Natalie Portman on saanut pääosa-ehdokkuuden. ARG!
 
No onneksi pystyin katsomaan Kuninkaan puheen eilen. Tällä kertaa nautin omasta seurasta, sillä kukaan ei vapaaehtoisesti lähtenyt kanssani katsomaan ja osalla oli tärkeitä menoja. Näin pystyin ainakin nauttimaan Colin Firthin ihanasta karismasta, hymystä ja silmistä ihan yksikseni. ;)



12 ehdokkuutta kerännyt Kuninkaan puhe on ollut viime vuoden puhutuimpia elokuvia, ja se on täysin Colin Firthin ja Geoffrey Rushin saumattomasta dialogista ja loistavasta kemiasta. Ei siis tarvitse minulta kysyä, keille menevät miesten pääosa- ja sivuosa- Oscarit. 

Elokuva kertoo nykyisen Englannin kuningatar Elisabethin isästä, kuningas George VI:sta. Georgella on änkyttämisestä johtuva esiintymiskammo, joka aiheuttaa usein kiusallisia tilanteita.  Hän kokeilee vaimonsa tukemana erilaisia hoitokeinoja tuloksetta. George on sopeutunut ominaisuuteensa vuosien saatossa, ja osaa elää sen kanssa. Lapsille iltasatua kertoessa änkyttäminen hukkuu kertomukseen pieninä taukoina. George edustaa kuitenkin Englannin kruunua ja joutuu puhumaan julkisesti isänsä huonon kunnon takia. Änkytykselle on tehtävä jotain ja Elisabeth alkaa etsiä puheopettajaa miehelleen. Hän löytääkin suorapuheisen Lionel Loguen, joka tekee kaiken omien sääntöjensä mukaan. Mutta mitä käy, kun uusi potilas onkin kuninkaallinen?


 Lionel Logue on vanha näyttelijä, jolla ei ole ollut rooleja mies muistiin. Sodan aikana hänen tehtävänään oli saada järkyttyneet sotilaat jälleen puhumaan. George ei ole ensin kovinkaan vakuuttunut Lionelin taidoista ja tekniikoista ja poistuu pahoitellen ensimmäisestä tapaamisesta. Kuluu jonkin aikaa, ja pian tuleva kuningas tajuaa Longuen saavuttaneen hänessä jotain. Lionel oli nauhoittanut tapaamisessa erikoiselle tekniikalla Georgen puhetta, jonka seurauksena hän oli puhunut änkyttämättä Shakespearen Hamletin kuuluisimman kohtauksen. Kuninkaallistenkin täytyy joskus myöntää tappionsa ja nielemään ylpeytensä rahvaan edessä. Alkaa kuukausia kestävä harjoittelu, johon kuuluvat kirosanat, hermostumiset sekä Piippolan vaarin- sävel.

Kuninkaallisessa monarkiassa tapahtuu muutoksia, sillä Georgen isä kuolee ja valta siirtyy vanhimmalle pojalle, Edwardille. Ongelmilta ei vältytä, sillä Edward on päättänyt naida rakastajattarensa, eronneen Rouva Wallis Simpson. Valtaa nousseen kuninkaan on tehtävä valinta, kruunu vai rakkaus?  Anglikaaninen kirkko ja kuningasperhe eivät hyväksyneet uutta kuningatarta, jolloin Edward päätti luovuttaa kruunun George veljelleen.  Lionelin ja Georgen harjoitukset ovat sujuneet hyvin, mutta miten käy, kun Georgen hartioille sysätään hallitsijan paineet ja ovella kolkuttava sota Saksaa vastaan? Pystyykö hän pääsemään änkytyksen ja esiintymispelkonsa yläpuolelle, vai joutuuko kansa pettymään uudelleen kuninkaaseen? Uskaltavatko ystävykset nousta pelkojensa ylpuolelle?



Elokuva kuvastaa hienosti kahden eri säätyluokkaisen ihmisen ystävyyttä ja elämäntarinaa. Esiintymiskammosta pääsee eroon hyvien ystävien ja harjoittelun avulla. Maailmassa ei saa olla mitään, mikä estää meitä elämästä. Heikosta ominaisuudesta täytyy tehdä muiden ominaisuuksien avulla vahva.

Elokuvan näyttelijäkaartiin kuuluvat edellä mainittujen Colinin ja Geoffren lisäksi Helena Bonham Carter, joka esittää kuningatar Elisabethia. Ei uskoisi, että kyseessä on kaikkien rakastama Bellatrix Lestrange. Tarkkasilmäiset ja Ylpeys ja ennakkoluulo- tv-sarjan fanit bongasivat Lionelin kauniin vaimon, jota esittää Colin Firthin entinen tyttöystävä Jennifer Ehle alias Elizabeth Bennet. :) Elokuvassa esiintyi niin monia Englannin huippunäyttelijöitä, että välillä joutui miettimään, että missäs muussa elokuvassa on ollut.

Suosittelen elokuvaa kaikille, sillä kaikilla on jonkinlainen esiintymiskammo ja se paranee vain harjoittelemalla. Minä joudun aina kamppailemaan oman kammoni kanssa kurssien alussa, mutta ensimmäisen tunnin jälkeen tajuan, että ei minulla ole mitään pelättävää. Minulla on muiden ohjaajien tuki takana, aina.

Omistankin tämän arvostelun ihanille kollegoilleni, joita ilman työpäiväni olisivat harmaita ja tylsiä, ja joiden ansiosta uskalla astua luokan eteen aina vain rennommin ;)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti