sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Source Code

Ensimmäinen reagtio elokuvan nimen kuultua, oli että jes, nörtitkin pääsevät hyvällä syyllä leffaan. Olisi ollut mahtavaa nähdä nörttipojat isossa ryhmässä leffaan mennessä, mutta valitettavasti näin vain yhden ihmisen, jonka olisin voinut kategorioida nörtiksi. Ja tämäkin vain siksi, että kyseinen mies leikki leffateatterin sohvilla iPadinsä kanssa. No jokainen tyylillään :D

Lähde: http://www.aceshowbiz.com


Elokuva kertoo lähdekoodista, jonka avulla pyritään selvittämään ja estämään terroristin seuraava kohde. Lähdekoodi perustuu ihmisen muistiin ennen kuolemaa: aivot ovat tallentaneet ihmisten viimeiset 8 minuuttia ennen räjähdystä. Ihmisten muistin perusteella on selvitettävä arvoitus ja epäonnistumisiin ei ole varaa. Elokuva alkaa nopeasti ja katsovan on oltava mukana ensimmäisistä minuuteista saakka. (minä niin rakastan tämän tyyppisiä elokuvia <3 )


Kapteeni Colter Stevens istuu junassa kaunista naista vastapäätä ja nainen puhuu hänelle kuin läheiselle ystävälleen. Stevens ei tunnista naista eikä tiedä missä on. Miksi hän ei ole Afganistanissa hoitamassa operaatiotansa? Junalippu rintataskussa, naisen kännykkä soi, läikkynyt kahvi, pudonnut lompakko ja pian kaikki pimenee. Stevens herää eräänlaisesta simulaattorista eikä hän pääse pakenemaan turvavaljaista. Pian hän kuulee naisen äänen ja näkee naisen pienestä monitorista. Nainen on univormussa ja hänen takanaan näkyy monitoreja. Ilmavoimien kapteenikollega Colleen Godwin selvittää Stevensille factat: olet simulaattorissa ja sinun tehtäväsi on etsiä pommi. Sinulla on 8 minuuttia aikaa ennen kuin räjähtää. Et pysty muuttamaan kuitenkaan tapahtumien kulkua. Pian kaikki pimenee jälleen ja hän istuu jälleen kerran kaunista Christinaa vastapäätä. 

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/


Lähdekoodi toistuu kerta toisensa jälkeen ja Stevens seuraa vaistoansa ja seuraa matkustajien liikkeitä. Hän ennakoi asioita ja alkaa päästä kiinni lähdekoodin ideaan. Hän löytää pommin vessan välikatosta ja ymmärtää, ettei pommia ole räjäytetty junasta käsin. Pommi aktivoidaan matkapuhelimen soitolla. Kenellä kaikilla on kännykkä kädessä viimeisen 8 minuutin aikana? Jälleen kuluu 8 minuuttia eikä Stevens ole saanut syyllistä kiinni. Kapteeni Godwin ei suostu kertomaan kaikkea simulaattorista, eikä Stevens tahdo ymmärtää, että hän elää menneessä eli kaikki on tapahtunut eikä hän pysty pelastamaan junan matkustajia, ei edes Christinaa. Onko Stevens siis kuollut, ja miksi peilikuva näyttää vieraalta?

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/


Saako Stevens selville lähdekoodilla terroristin? Miksi hän haluaa kännykkän käyttöönsä ? Onko Stevens ainoastaan pelinappula uudessa teknologiassa terrorismin vastaisessa työssä? Pelastaako hän Christinan ja keneltä kapteeni Godwin saa sähköpostin elokuvan lopussa?

Enempää en halua kertoa, sillä haluan säilyttää jännityksen elokuvan loppuratkaisusta. Loppu oli loistava ja jätti pienen ajatuksen siitä, että tulisiko joskus Source Code 2 tms?

En ennen pitänyt Jake Gyllenhaalista, mutta tässä roolissa hän yllättävää ja on loistava. Hän tuo esille sen epätietoisuuden tuskasta, jota hän käy läpi koko elokuvan. Joudunko elämään nämä 8 minuuttia aina vain uudelleen, ikuisesti?

Christinaa esittävä Michelle Monaghan näyttelee uskottavasti, ja välillä tuntuu, että hän tietää mistä on kyse? Hän jää kuitenkin hieman varjoon toiselle elokuvan naiselle. En ole nähnyt Vera Farmigan näyttelemistä kertaakaan, ja nyt tiedän miksi häntä ylistettiin vuoden 2009 Oscar-gaalan aikoihin. Nainen tekee uskomattoman upeaa työtä kapteenina, joka tietää liikaa eikä tiedä mitä tekisi, jotta lähdekoodi saataisiin inhimillisemmäksi.

Tähän elokuvaan jää koukkuun, sillä sen haluaa nähdä aina vain uudestaan. Sillä kuka ei pystyisi nauttimaan Déjà vu- tunteesta? Olen kokenut tämän ennenkin. Eikö vain?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti