sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Vettä Elephanteille

Kuinka moni ihailee eläinlääkäreiden ammattitaitoa? He ovat ainoita, jotka joutuvat tai saavat selvittää potilaan ongelmat itse, potilas itsessään kun ei pysty puhumaan. Kaikki vihjeet olemassa olevasta ongelmasta on luettava eläimen olemuksesta: äänistä ja liikkeistä. Kunnioitettavaa työtä. Vettä Elephanteille kertoo nuoresta eläinlääkäristä, joka ajautuu sirkukseen hoitamaan eläimiä ylimielisen sirkuksen johtajan alaisuuteen.

Kuva: http://www.aceshowbiz.com/



Nuori eläinlääkäri Jacob on lopputenttiä valmis eläinlääkäri, mutta vanhempien kuoleminen auto-onnettomuudessa sotkee Jacobin elämän. Vanhemmilta ei jää mitään, ja Jacobin on aloitettava ansaitsemaan elantonsa. Katsomatta taakseen, Jacob lähtee kävelemään rautatietä pitkin ja löytää itsensä suositun Sirkuksen kiertävästä junasta.

Kuva: http://www.aceshowbiz.com/


Jacob luokitellaan alempaa kastiin Sirkuksen hierarkiassa ja hän pääsee hoitamaan eläinten häkkien siivousta. Hän on työmies, jonka mielipidettä ei kysytä. Kulisseissa Jacob huomaa kauniin esiintyjän ja hevostenkouluttajan, joka ohjaa hevosia kauniilla sanoin ja pienillä käsien liikkeillä. Hetkeen Jacob ei näe mitään muuta kuin Marlenan, ennen kuin yksi hevosista ontuu jalkaansa. Hän tutkii hevosen jalan, mutta Marlenalla on kiire esitykseen. Jacob tietää, että on tullut aika näyttää taitonsa.

Seuraavana aamuna Sirkus pakkaa tavaransa ja lähtee seuraavaan kaupunkiin. Jacob menee hevosvaunuun, jossa ontuva hevonen makaa pää Marlenan sylissä. Jacob diagnosoi hevosen jalkaan niin vakavan sairauden, ettei ole muita vaihtoehtoja kuin hevosen lopettaminen. Marlena ei halunnut kuulla tällaista, vaan yrittää ehdottaa vanhoja hyväksi koettuja keinoja. Jacob tietää asian todellisen laidan, ja vakuuttaa muiden keinojen olevan hyödyttömiä. Sirkuksen johtaja August, Marlenan aviomies, ei hyväksy hevosen lopettamista vaan käskee tehdä niin kuin ennenkin. Jacob ei ymmärrä ihmisten välinpitämättömyyttä eläimiä kohtaan ja hakee pistoolin. Marlena ymmärtää Jacobia ja rauhoittelee rakasta hevostaan. Kuuluu laukaus, ja kaikki on ohi.

Kuva: http://www.aceshowbiz.com/

August on tyrmistynyt Jacobin päätöksestä, mutta on otettu siitä, että miehellä on sisua toimia vastoin hänen käskyjään. Jacob nimitetään sirkuksen eläinlääkäriksi, ja mies ylenee johtoportaaseen. August haluaa yllättää vaimonsa ja uuden eläinlääkärin, ja ostaa henkilökuntansa palkkarahoilla konkurssiin menneestä sirkuksesta elephantin. August on äkkipikainen eläintenkouluttaja, jonka mielestä eläintä pitää kurittaa jotta se oppii. Jacob ja Marlena ovat toista mieltä, eivätkä hyväksy johtajan toimia. Elephantti liikkuu pistimen pistoista ja August käyttää voimaa suuren eläimen taivutteluun. Yön pimeinä tunteina Jacob menee hoitamaan Rosie- elephantin verta vuotavia haavoja, ja toisistaan tietämättä Marlenakin ilmestyy paikalle.

Kuva: http://www.aceshowbiz.com/


Rosie on kaunis elephantti, joka ei tottele Augusta. Jacon ei hyväksy pistimen käyttöä, ja viettää kaikki vapaa-aikansa Rosien vieressä. Jacob on puolalainen, joten hän puhuu Rosielle puolaa ja pian Jacob tajuaa Rosien ymmärtävän häntä. Hän vie Rosien Augustin eteen ja antaa listan puolalaisia sanoja. Rosie tekee kaiken oikein ja August on onnellinen kultasuonestaan. Marlena ja Jacob saavat tehtäväkseen kouluttaa Rosiesta tähti. Töitä tehdessä Jacobin tunteet vahvistuvat ja Marlenakin huomaa pitävänsä rauhallisesta Jacobista.

Kuva: http://www.aceshowbiz.com/


Ylennyksen johdosta Jacob pääsee johtajapariskunnan kanssa hienoihin kutsuille ja salabaareihin. Eräänä yönä Jacob suutelee Marlenaa, mutta nainen haluaa unohtaa suudelman. August on henkilökunnan keskuudessa huonossa maineessa, sillä jos hän ei pidä jonkun toiminnasta, työntekijä hakataan ja heitetään junasta yöntunteina. Sama uhkaa Jacobia, sillä johtaja saa tietää Marlenasta ja eläinlääkäristä.

Heitetäänkö Jacob junasta ja elämä jatkuu sirkuksessa samalla tavalla? Vai tuoko Jacob sirkukseen muutoksen, jonka ansiosta myös August saa ansionsa mukaan? Muistavatko eläimet ihmisen, joka on kohdellut heitä kaltoin? Saavatko työntekijät ja eläimet kostonsa?


Elokuva kertoo kauniilla tavalla eläimen ja ihmisen välisestä ystävyydestä ja ymmärryksestä. Elokuvan ehdoton tähti on Rosie- elephantti, joka näyttää ihanalla tavalla kiintymystä eläinlääkäriinsä, ainoaan ihmiseen, joka todella ymmärtää häntä ja pitää hänen puoliaan. Robert Pattinson yrittää pyyhkiä Twilight- leimaansa pikkuhiljaa pois. Hän onnistuu siinä hyvin, mutta hymy tuo mieleen aina Edwardin, valitettavasti. :D (en siis sano että se on niin paha asia)

Reese Witherspoon on upea roolissaan, ja hänen ensimmäinen kohtauksensa elokuvassa saa sydämen pysähtymään. Hevoset seuraavat häntä ja tekevät juuri niin kuin pitääkin. Ja kaikki tämä muutamalla kauniilla sanalla tai käden liikkeellä. Lumoavaa. Lumoavaa.

Robertin ja Reesen kemiat toimivat hyvin, eikä heidän välistä ikäeroa edes huomaa. Robert on tehnyt niin kauan nuorille tarkoitettuja elokuvia, jonka takia hänen otteensa ovat turhan kliseisiä, mutta Reesen kokemuksen ansiosta Robert pääsee näyttelemisessään seuraavalle tasolle.

Augusta esittävä  Christoph Waltz on totuttu näkemään pahisten rooleissa, joten tämäkin rooli sopii hänelle äärettömän hyvin. Hänellä on elokuvassa kaksi roolia, mukavan aviomiehen rooli sekä äkkipikaisen työnantajan rooli. Välillä on hieman vaikea suhtautua Augustin mukavuuteen, kun samalla miettii, että milloin hahmo räjähtää ja näyttää todellisen karvansa.


Suosittelen elokuvaa niille, jotka arvostavat eläimiä ja haluavat olla aina heidän puolellaan. <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti