tiistai 31. joulukuuta 2013

Gravity

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/gravity/photo.html
Avaruutta ei tule ajatelleeksi kuin suurena mustana taivaana yläpuolellamme, jossa pienet tähdet tuikkivat. Todellisuus on kuitenkin jotain muuta. Se on äärettömän iso tila täynnä planeettoja, tähtisumuja, satelliitteja ja lukuisia avaruusasemia. Avaruudessa on täynnä tyhjyyttä ilman ääntä tai elämää. Elämä tarvitsee happea, ja sitä avaruudessa ei ole.

On siis enemmän kuin hatunnoston arvoinen suoritus mennä avaruuteen ja asua avaruusasemalla useita kuukausia. Pelkkä ajatuskin saa niskakarvat pystyyn, miten astronautit pystyvät siihen. Epäilen, että paino on sanalla intohimo. Intohimo selvittää meitä ympäröivää maailmaa ja kertoa siitä muillekin maan asukkaille.

Lähde http://www.aceshowbiz.com/movie/gravity/photo.html
Lähde http://www.aceshowbiz.com/movie/gravity/photo.html
Ryan Stone (Sandra Bullock) työskentelee USA:n avaruusasemalla ja korjaa astronautti Matt Kowalskyn (George Clooney) kanssa satelliittia tms. suuressa avaruudessa. Mattilla on kokemusta avaruusasemaelämästä useiden komennusten ajalta ja Ryan on ensimmäistä kertaa suuressa avaruudessa. Ainoa seura astronauteilla toistensa lisäksi on Houstonin tarkkailijat radion kautta. Maasta tulee ilmoitus, joka aiheuttaa aikataulun muutoksen: Venäjä on päättänyt ampua oman satelliittinsa ja se aiheuttaa avaruusromun syntymistä. Romupilvi etenee kohti Ryania ja Mattia joten nyt on aika kiirehtiä pois alta.

Lähde http://www.aceshowbiz.com/movie/gravity/photo.html
Pilvi lähenee ja Houstonin yhteys häviää, jäljelle jää vain odottavat Ryan ja Matt, joiden happitasot laskevat koko ajan ja matka avaruusasemalle on useita tunteja. Avaruudessa matkan pituus voi olla lyhyt, mutta painottomassa tilassa liikkuminen on hankalaa. Astronautit laittavat kiinnittimet väliinsä ja matka voi alkaa. 

Lähde http://www.aceshowbiz.com/movie/gravity/photo.html
He pääsevät avaruusasemalle, josta romupilvi on tehnyt täysin käyttökelvottoman. Avaruusasemalla olleet työtoverit ovat jäätyneet kuolleeksi hapettomassa tilassa. Millä tavoin he pääsevät takaisin maahan. He päättävät lähteä venäläiselle avaruusasemalle, jossa voisi olla pelastuskapseli vielä kunnossa. Toinen romupilvi yllättää astronautit ja heidän kiinnitykset pettävät. Matt ajelehtii pois Ryanin luota ja Ryanin on selvittävä yksin pelastaakseen itsensä.

Lähde http://www.aceshowbiz.com/movie/gravity/photo.html
Selviytyykö Ryan pelastuskapseliin? Osaako hän käynnistää sen? Miksi venäläisen avaruusaseman ovi avautuu? Onko joku sittenkin selviytynyt hengissä romupilvestä?

Elokuva on äärimmäisen hienosti tehty, ja koko ajan katsoja elää hahmojen kanssa sitä ahdistusta, mitä epävarmuus tyhjässä avaruudessa on. Hengitys on tiheää ja happitaso laskee koko ajan. Kaikkialla on niin hiljaista. Sandra Bullockin epätoivon ja paniikin tuntee, ja koko ajan haluaisi vakuuttaa itselle ja Sandralle että ota rauhallisesti kyllä tästä selvitään. Laita nyt sen aseman ovi kiinni ennen kuin romupilvi ehtii sinne.  Aivan takuu varma Oscar- ehdokkuus ja – voitto työtä :D

George Clooneyn roolisuoritus on loppujen lopuksi äärettömän pieni Sandran rinnalla, mutta hänen hahmonsa soittaa musiikkia ahdistavissa kohdissa ja hänen itsevarmuutensa saa muut läsnäolijat rauhoittumaan. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti