tiistai 31. joulukuuta 2013

The Great Gatsby - Kultahattu


Lähde: http://www.aceshowbiz.com/

Vihreä valo. Vihreä valo pimeässä kaukaisuudessa sykkii. Saavuttamaton valo, mutta joka on kuitenkin niin lähellä. Melkein voit koskettaa valoa, mutta et kuitenkaan. 

Näin ajattelin ensimmäisen puolen minuutin aikana, enkä ollut loppujen lopuksi niin väärässä. Odotin Kultahattua erityisesti, sillä Baz Luhrmann on yksi lempi ohjaajistani. Hänen käsissään elokuva on kaunis kuin koru ja musiikki istuu kuin hansikas.  Elokuva kertoo rakkaudesta, intohimosta, valheista ja ennen kaikkea kulisseista. Elokuva saa väkisinkin miettimään, miten paljon itse olisi valmis tekemään rakastamansa ihmisen puolesta?

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/

Tarinan kertojana on Nick Carraway (Tobey Maguire), joka toimii Wall Streetillä, mutta joka kunnostautuu enemminkin kirjoittajana. Hän kertoo suoraan, miten miljonääri Jay Gatsbyn (Leonardo DiCaprio) elämä kulki kulkuaan ennen loppua. Nickille Jayn kuolema oli äärimmäisen raskas ja siitä selviytyäkseen, hänen täytyy kirjoittaa kaikki ylös terapeuttinsa kehotuksesta.

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/

Nick saapui New Yorkiin, jossa kaikki oli mahdollista. Kieltolaki jylläsi maailmassa, mutta silti jokaisissa juhlissa viina virtasi enemmän kuin tarpeeksi. Päihteiden käyttö oli seurapiireissä suosittua, sillä kuka olisi muuten jaksanut juhlia päivästä toiseen. Nick meni tapaamaan serkkuaan Daisy Buchanania (http://www.imdb.com/name/nm1659547/?ref_=ttfc_fc_cl_t41Carey Mulligan) ja tämän perhettä. Daisy ja Tom (Joel Edgerton) elivät onnellista ja kaunista elämää, mutta pinnan alla kuohui. Tomilla oli suhde toiseen naiseen ja tämän puhelut saivat perheessä aikaan pyörremyrskyn. Perheystävä Jordan Bakerin (Elizabeth Debicki) mukaan kulissi pysyi pystyssä vain siksi, että Daisy oli hölmö, pieni tyttö, joka eli vaaleanpunaisten silmälasien läpi ollakseen huoleton ja onnellinen. Tom opettaa Nickin elämään omalla tavalla, josta ei puutu naisia, viinaa ja elostelua. 

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/

Nick palaa pian omaan vuokramökkiinsä, joka sijaitsee mysteerisen Gatsbyn naapurissa. Nickiä kiehtoo mysteerinen mies, jota kukaan ei ole nähnyt, mutta jonka luona lähes jokainen New Yorkin kermaan kuuluva jäsen on juhlinut. Kukaan ei saa kutsua, vaan kaikki kutsuvat itsensä suureen kartanoon, jossa shamppanja pullot poksahtelevat ja musiikki raikaa. Eräänä iltana Nick saa kuitenkin kutsun, Gatsbyn juhliin.

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/

Jordan ja Nick tapaavat juhlissa ja nainen kertoo tavanneensa Gatsbyn ja tietää hänen motiiveistaan. Nick ja Gatsby tapaavat samana iltana ja Gatsby pyytää naapuriaan kutsumaan Daisyn teelle Nickin luokse. Ennen serkun tuloa, Nickin mökki kokee muodonmuutoksen ja pian mökki muistuttaa palatsia. Daisy saapuu eikä osaa odottaa tapaavansa nuoruuden rakkauttaan. Pian pari on erottamaton ja on aika tehdä suunnitelmia.

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/

Päätyvätkö Daisy ja Jay yhteen ja Tom jää nuolemaan näppejään? Tuleeko Jayn menneisyydestä ilmi jotain sellaista, jota kukaan ei ole osannut odottaa? Miksi Tomin rakastajatar makaa kuolleena maassa? Miksi Gatsbyn auto jatkaa matkaa, eikä pysähdy auttamaan naista? Onko kaikki pelkkää kulissia? Miksi puhelin ei soi? Jatkaako valo elämäänsä?

---

Elokuvassa parasta on Leonardo DiCaprio, jonka charmi paranee vanhemmiten. Häneen tulee lisää kypsyyttä ja sitä kautta hänestä tulee miehekäs hurmuri, joka vetää osansa täydellisesti. Hänestä näkee selvästi, mitä hahmo käy läpi ja mitä hän tuntee. Vaikka muut roolit tässä elokuvassa ovat pliisuja, Leonardo suoriutuu loistavasti työssään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti