sunnuntai 16. helmikuuta 2014

12 Years a Slave


Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/12_years_a_slave
Elokuva, joka sai minut arvostamaan vapauttani entistä enemmän.

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/12_years_a_slave
Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/12_years_a_slave
Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) on yksi harvoista mustista, jotka pystyivät kävelemään kaupungilla perheensä kanssa kuten kuka tahansa valkoihoinen 1800-luvun lopulla. Solomon elättää perheensä viulunsoitolla ja erittäin suosittu kaupunkilaisten keskuudessa.  Hänelle tarjotaan kiinnostava työmahdollisuus kiertävässä sirkuksessa ja hän lähtee kahden miehen kanssa keskustelemaan asiasta. Pian hän huomaa heräävänsä kylmän huoneen lattialta kahlittuna. Solomon oli muuttunut vapaasta kansalaisesta vangituksi orjaksi.

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/12_years_a_slave
Solomon yrittää kertoa olevansa vapaa mies, mutta julman väkivallan jälkeen hän pelkää mainita enää asiasta. Orjien olot ovat äärettömän kurjia ja heitä käytetään ja vaihdetaan kuin hansikkaita, ilman ihmisarvoa. Solomonin nimeksi merkitään Platt ja hänet myydään orjaksi hyväluonteiselle ja hyvämaineiselle Fordille (Benedict Cumberbatch).

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/12_years_a_slave
Ford huomaa pian, että Solomon ei ole tavallinen orja vaan erittäin fiksu ja musikaalinen. Hän auttaa isäntäänsä liiketoimissa ja soittaa isännän viulua perheen iloksi. Kaikki näyttää hyvältä, mutta kaikki valkoiset eivät voi hyväksyä sitä, että tumma voi olla viisaampi kuin valkoinen. Alkaa ajojahti, jonka seurauksena Solomon on vähällä kuolla hirttosilmukkaan. Ford pelkää Solomonin hengen puolesta, joten hän myy Solomonin eteenpäin seudun rikkaimmalle puuvillaviljelijälle Edwin Eppsille (Michael Fassbender). Epps tunnetaan kaikkialle äärettömästä julmuudesta orjiaan kohtaan.

Mitä Solomon varastaa isäntäväeltä? Miksi Solomon lahjoo toisen orjan? Miksi Epps-herra vierailee orjien talossa? Miksi Eppsin vaimo heittää tummaa naisorjaa viinikarahvilla? Kuka on puuvillaviljelmän kuningatar?

---

Chiwetel Ejiofor on loistava roolissaan. Hänen tuskansa, pelkonsa ja vihansa ovat äärettömän vahvoja ja niin aitoja, että katsoja tuntee ne vielä voimakkaampana. Katsoja miettii koko elokuvan ajan, miten mies voitaisiin pelastaa ilkeiltä, julmilta valkoisilta. Chiwetelin silmistä näkee kuitenkin, että aina on toivoa. Jostain syystä minua ihmetyttää, miten tuo mies on voinut jäädä palkitsematta tärkeissä gaaloissa. Toivon, toivon, toivon todella että hän voittaa miespääosa Oscarin. HÄN ON SEN TODELLA ANSAINNUT.

Elokuva oli tarinansa puolesta mielenkiintoinen, mutta sen lisäksi elokuvassa näytteli kaksi ehdotonta suosikkia: Cumberbatch ja Fassbender. Benedict Cumberbatch on jälleen kerran ihana, sillä hän edusti elokuvassa sitä valkoista, joka uskoi ihmiseen ihonväristä huolimatta. Michael Fassbender sai roolistaan miessivuosa-ehdokkuuden ja syystä. Hänen julmuutensa on jotenkin sanoinkuvaamatonta ja saa katsojan miettimään, miten julmia ihmiset ovat olleet toisiaan kohtaan ja ovat edelleen. Fassbenderin hahmolla on kuitenkin heikko kohta, joka saa hänet tolaltaan useaan otteeseen elokuvan aikana.

Toivon sydämestäni, että elokuva saa paljon palkintoja. Elokuvalla on aina paikka sydämessäni. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti