sunnuntai 15. elokuuta 2010

Inception

Menin katsomaan Inceptionin Maijan kanssa, enkä odottanut mitään sen ihmeempää… traileri oli näyttänyt hyvältä, joten mikä ettei, ja olisi kiva nähdä mitä Chris Nolan on keksinyt Dark Knight – Yön ritarin jälkeen.


 
Elokuva on äärettömän nopea tempoinen, eli jos menet katsomaan, muista nämä kaksi juttua:

   1. Älä mene väsyneenä tai HÄLLÄ VÄLIÄ- asenteella. Sinun pitää päästä kärryille  ensimmäisten minuuttien aikana, kuten Chris Nolan elokuvissa tuppaa käymään. Eli minun tapauksessani "avoimin mielin"- asenne oli todella hyvä pohja :)

   2. Laita kännykkä kiinni. Et ehdi katsomaan missään välissä kelloa, sillä aina tapahtuu.

Elokuva on upea luomus niin visuaalisesti kuin henkisestikin. Tapahtumat sijoittuvat elokuvan henkilöiden uniin ja alitajuntaan, jossa liikutaan vaivattomasti ja jälkiä jättämättä. Pähkinänkuoressa Inceptionin juoni kertoo Dom Cobb:sta (Leonardo DiCaprio), joka työskentelee ihmisten alitajunnassa poimijana, eli hän keräilee tietoja ihmisten salaisuuksista jne. Työnsä takia hän on etsitty mies, joka ei voi palata kotiin rakkaidensa luokse, paitsi jos viimeinen työ onnistuu. Nyt hänen pitäisi istuttaa ajatus yritysimperiumien perijän alitajuntaa ja saada pelastettua perijän, yrityksen ja oma tulevaisuus.

Elokuvassa on mahtavia hahmoja. Marion Cotillard esittää Malia, Domin kuollutta vaimoa, joka ei jätä miestään rauhaan ennen kuin mies palaa hänen maailmaansa. Tom Hardy esittää Eamesia, väärentäjää, joka pystyy väärentämään ulkonäkönsä unen näkijän haluamaksi henkilöksi esim. hemaisevaksi blondiksi tai sukulaiseksi. Joseph Gordon-Levitt esittää Arthuria, rajamiestä, joka pitää huolta, että eri alitajuntatasoissa pomppivat tiimiläiset herätetään oikealla hetkellä. Ellen Page esittää Ariadnea, arkkitehtia, joka rakentaa alitajuntoihin uskottavat ympäristöt, joissa ihmiset pystyvät elämään unen aikana. Ken Watanabe on turisti, joka lähtee valvomaa tiimin touhuja aina alitajunnan viimeisiin kerroksiin asti.
 
Elokuva sytytti minut totaallisesti, ja alkoi todellakin pelottamaan, onko alitajunnan touhut aina niin luotettavia. Ja onko alitajunta todellisuutta niin paljon parempaa, että ihminen haluaisi elää siellä. Hauska yksityiskohta elokuvassa oli, kun kuvaan tuli Marion Cotillardin esittämä hahmo, taustalla alkoi soimaan Edith Piafin biisi. Sattumaako? Tuskin :)

Chris Nolan on ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka haluaa kävellä omia polkujaan onnistuneesti. Toinen hieno elokuva Nolalta on The Prestige, jossa ensimmäisen 30 sekunnin aikana koko elokuvan ratkaisu näytetään, vaikka katsoja ei sitä ymmärräkään :)

Suosittelen kyseistä elokuvaa kaikille niille, jotka haluavat ymmärtää, miten suuri paikka ihmisen mieli ja alitajunta ovatkaan. Ja kuinka helposti kaikki tuhoutuu, ellei omista jotain pientä ja henkilökohtaista, esimerkiksi hyrrää. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti