sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Contagion - Tartunta

Muistan sen ajan, kun sikainfluessa- rokotteet tulivat. Kaikkien mielestä se piti ottaa, jotta pelastuisi. No en ottanut rokotetta ja hengissä olen vielä, mutta rokotteiden ottajilla ei ole ollut yhtä mukavaa. Sivuvaikutukset rokotteista ovat herättäneet keskustelua ja nyt rokotteentarjoajia vastaan taistellaan oikeudessa. Kuinka paljon ihmisen henki on rahassa mitattuna?

http://www.aceshowbiz.com


Tartunta kertoo nimensä mukaisesti tartunnasta, jonka oireet ovat kuin flunssassa, jonka alkuperää ei tiedetä, ja se leviää kulovalkean tavoin. Nämä ovat alkuasetelmat elokuvaan Tartunta.

http://www.aceshowbiz.com


Beth Emhoff (Qwyneth Paltrow) on ollut onnistuneella työmatkalla Hongkongissa ja on aika palata kotiin. Beth on väsynyt ja kaiken lisäksi hieman flunssainen, mutta on ihana päästä kotiin Mitch (Matt Damon) miehen ja pojan luokse. Bethin huono olo jatkuu, ja pian poikakin sairastuu. Beth saa kohtauksen kotona, ja Mitch vie vaimonsa ambulanssilla sairaalaan. Mitch joutuu hyvästelemään vaimonsa ja poikapuolensa ikuiseen uneen muutaman tunnin sisällä. Taudin nimeä eikä aiheuttajaa tiedetä ja Mitch joutuu eristyksiin. Miten Mitch kertoo tyttärellensä Bethin ja pojan kuolemasta, ja siitä, että hänkin saattaa kantaa tautia?

http://www.aceshowbiz.com


Epidemia alkaa eri puolilla maailmaa, Hongkongissa ja Yhdysvaltojen eri osavaltioissa. Tohtori Ellis Cheever (Laurence Fishburne) lähettää kenttälääkäri Erin Mearsin (Kate Winslet) tutkimaan sairastuneita ja samaan aikaan laboratoriolääkäri Ally Hextall (Jennifer Ehle) alkaa tutkia taudin kehityskaarta ja rokotteen kehittelyä.

http://www.aceshowbiz.com

http://www.aceshowbiz.com

Ihmisiä sairastuu ja kuolee joka päivä, eikä taudista vieläkään tiedä paljoakaan. Ainoa johtolanka on Hongkong, jossa asuu lähes 8 miljoonaa ihmistä. Miten tauti saadaan pysäytettyä? Onnenpensas- tipat alkavat tehdä kauppansa, kun ihmiset kuulevat tunnetun blogin pitäjän Alan Krumwiede (Jude Law) selviytyneen tartunnasta tippojen avulla. Ihmiset menettävät järkensä ja tuohoavat kaupat ja apteekit pelastaakseen läheiset ihmiset.
Saadaanko rokote kehitettyä ajoissa ja tehoaako se? Kuolevatko tutkijat ja lääkärit ennen rokotteen julkaisua? Saavatko kaikki rokotteen vai ovatko toiset etuoikeutetuimpia kuin toiset?

http://www.aceshowbiz.com

Elokuva on tehty hienosti ja siinä on kerrottu, dokumenttimaisesti itämispäivinä. Minä päivänä todettiin mikäkin tieteellinen fakta tms. Elokuvasta ei ole kauhuelokuvamainen, vaan asiallinen kertomus ihmisistä, taudeista ja tautien tutkijoista. Elokuvassa esiintyvät naisnäyttelijät vievät juonta eteenpäin, ja naisten älykkyyden avulla elokuva nousee tasolle, jossa ajatellaan toisia ihmisiä oman sijasta.



Elokuva on loistava, sillä ainakin minun kunnioitus rokotteiden tekijöitä kohtaan kasvoi. He työskentelevät suuressa paineessa etsien ratkaisuja eri kokeiden avulla. Kun rokote on saatu todistettavasti toimivaksi, kuinka moni tekijä alkaa miettimään, mitä sivuvaikutuksia tästä seuraa puolen vuoden päästä? Jos jokainen sivuvaikutus jne. tutkittaisiin, liian moni kuolisi turhaan. Onko siis parempi kehittää siinä hetkessä toimiva rokote ja pelastaa miljoonia ihmisiä vai testata rokotetta pitkään ja hartaasti ja todeta, että tämä toimi jo 6 kk sitten?

Yleensä kun näen ihottuman tms. elokuvissa, minua alkaa myös kutiamaan. En tietä syytä, mutta näin on. Tässä elokuvassa ei näkynyt ihottumaa, mutta muuten alkoi pelottamaan ympärillämme olevat bakteerit. Kuinka monta kertaa me kosketamme ovien kahvoja, kahvikuppeja tai toisiamme? Tuhansia kertoja ja kaikissa paikoissa on bakteereita, hyviä ja huonoja.

Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti