maanantai 7. syyskuuta 2015

Kätilö

Lähde: www.solarfilms.com

Antti Jokisella on ainutlaatuinen tapa käsitellä elokuvissa asioita, joista monet haluavat vaieta. Tämä nähtiin muutama vuosi sitten Puhdistus-elokuvassa, mies ei pelkää näyttää valkokankaalla raakuutta ja julmuutta. En ole katsonut Puhdistusta toista kertaa, sillä yksi kerta riitti. Kätilön kohdalla toinen kerta voi olla hyvin mahdollinen, sillä elokuvassa on kuitenkin läsnä toivo paremmasta kaiken synkkyyden keskelläkin.

Lähde: www.solarfilms.com

Helena (Krista Kosonen) on kätilö Lapin sydänmailla, jonka saksalaiset ovat miehittäneet toisen maailmansodan loppuvaiheessa ja käsillä on Lapin sota. Saksalaiset valloittavat Lapista asuinmaata, ruokaa ja naisia. Ei ole ensimmäinen kerta kun Helena joutuu suorittamaan kätilön työtä saksalaiselle langenneelle naiselle. Jälleen yksi viaton sielu, joka kärsii tilanteesta kaikkein eniten.

Lähde: www.solarfilms.com

Saksalaiset pysyvät omissa työleireissä, mutta saksalaissuomalainen sotavalokuvaaja Johannes (Lauri Tilkanen) ilmestyy ottamaan kuvia vastasyntyneestä. Helena menettää sydämensä Johannekselle yhdellä katseella. Vikasilmäksi nimitetty Helena pyytää Jumalalta vai yhtä asiaa: ”Jos tuon miehen saan ja täältä pois pääsen, muuta en pyydä.” Nainen kuulee, että Johannes siirretään työtehtäviin Ruotsin puolella olevalle työleirille. Helena pyytää veljeään Jounia (Pirkka-Pekka Petelius)  auttamaan häntä pääsemään samalla leirille sairaanhoitajaksi. Alkaa matka, jolta ei ole paluuta…

Lähde: www.solarfilms.com

Lähde: www.solarfilms.com

Leirillä Helena kohtaa päällikkö Gödelin (Tommi Korpela), joka laittaa naisen hoitamaan kaikkea muuta kuin Navettaa. Totuuden selvittyä Helena yrittää keskittyä omaan työhönsä parhaan mukaan. Pian leiriltä karkaa venäläissyntyinen vanki ja häntä lähdetään metsästämään metsistä. Johannes, Jouni ja Helena ottavat auton, jotta he voisivat tuoda vangin vahingoittumattomana takaisin. Paluumatka ei etene toivotusti… Mikä on Kuolleen miehen maja? Mitä Navetassa tapahtuu? Miksi Gödel ei suhtaudu Helenaan samalla tavalla kuin muihin? Selviävätkö kaikki hengissä Rauhansopimuksen jälkeen? Kuka on Heta?


Lähde: www.solarfilms.com

Antti Jokinen on paneutunut historiaan, tapahtumiin ja henkilöihin kolme vuotta ennen elokuvan filmauksia ja sen huomaa. Mikään elokuvassa ei ole jätetty sattumanvaraan ja kaikelle on oikea paikkansa. Raakuudet ja julmuudet eivät ole samalla tasolla Puhdistuksen kanssa, mutta onhan tarinakin toinen. Hieno teos, joka kahmii ehdokkuuksia ja palkintoja maailmalla ja toivottavasti kotimaassakin.

Krista Kosonen loistaa, loistaa ja loistaa Helenan roolissa.  Helena edustaa kaiken keskellä vahvuutta, totuutta ja toivoa. Kristan suoritusta on vaikea pukea sanoiksi, sillä hänen esittämä voima on jotain niin vahvaa ettei sanat pysty sitä kuvailemaan. Hiustenleikkaus kohtaus veti sanattomaksi. Oma kihlattu ei varmasti päästänyt Kristaa helpolla kameran takana, mutta lopputulos on tuon kaiken arvoista!

Lauri Tilkanen loisti roolissaan hiljaisena Johanneksena. Oli positiivista huolimatta, että Suomesta löytyy muitakin näyttelijöitä kuin vanhoja, tuttuja naamoja. Olen pitänyt Laurin persoonasta monessa roolissa, mutta nyt hän teki tähänastisen roolisuorituksensa.
Tommi Korpela oli julmaakin julmempi Gödel, mutta tässä roolissa mies oli nero. Aina ei tiennyt, että onko mies paatunut julmuri vai onko hän vaan pelkuri, joka ei voi kuin totella käskyjä.

Sanoin ystävälleni, että joskus Suomi on liian pieni maa, kun samat näyttelijät pyörivät valkokankaalla elokuvasta toiseen. Nyt oli jotenkin mukava huomata, että muutama tuttu kasvo oli päässyt sivurooleihin, mutta he eivät vieneet kaikkea aikaa ruudulla. Tilkasen ja Kososen laittaminen pääpariksi oli mukava tuulahdus siitä, että sukupolvet alkavat vaihtua myös näyttelijöidenkin keskuudessa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti