sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Tinker Tailor Soldier Spy - Pappi, Lukkari, Talonpoika, Vakooja

Lähde: www.aceshowbiz.com


Voin tunnustaa hymyillen, että rakastan trillereitä ja jännityselokuvia. Tässä genressä täytyy olla mukana ihan alusta alkaen, ja kaikki mikä tuntuu mitättömältä voi olla ratkaisun avain. Rikoselokuvat ovat todellakin minun sydäntäni lähellä, kiitos dekkari-hullun äitini. 


Ystäväni Maija oli kertonut Tinker Tailor Soldie Spy- elokuvasta, jossa olivat näyttelijät Colin Firth, Benedict Cumberbatch ja Gary Oldman. Enempää ei tarvinnut tätä tyttöä houkutella <3


Elokuva sijoittuu 1970-luvulle Kylmänsodan aikaa, jolloin käytiin sotaa idän ja lännen välillä. Britanian tiedustelupalvelujen agentit pyörivät tavallisten ihmisten keskuudessa eikä tavallinen jalankulkija erota heitä massasta. Budabestissa käynnissä oleva operaatio epäonnistuu, jonka seurauksena kuolonuhreilta ei voida välttyä.  On selvitettävä epäonnistumisen syyt ennen kuin seuraukset ovat tuhoisat.


Lähde: www.aceshowbiz.com




Lähde: www.aceshowbiz.com




Entinen MI6 johtaja Control  (John Hurt) on antanut eläkkeellä olevalle agentille George Smiley (Gary Oldman) tehtäväksi selvittää, kuka johdossa on myyrä. Tehtävää ei tarvitse aloittaa pohjalta, vaan epäiltyjä on viisi agenttia. Jokaisen epäillyn kuva on liimattu shakkinappuloihin, ja johtaja luettelee: pappi (Percy Alleline (Toby Jones)), talonpoika (Bill Haydon (Colin Firth)), lukkari (Roy Bland (Ciarán Hinds)), köyhä (Toby Esterhase (David Dencik)) ja vakooja (George Smiley ). Smileyn on selvitettävä, kuka on kaksoisagentti? Onko se hän itse vai joku muu johtoryhmän neljästä jäsenestä?


Lähde: www.aceshowbiz.com




Vanhaan MI6 valtakuntaan astuminen ei tunnu luontevalta Smileysta, mutta hänen avustajaksi on määrätty uusi agentti Peter Guillamin (Benedict Cumberbatch), joka joutuu ensimmäisten tehtäviensä kohdalla ylittämään itsensä. Hän joutuu vakoilemaan ja varastamaan salaiseksi julkistettuja asiakirjoja kollegoidensa nenän edessä. Smiley kiinnostaa erityisesti tärkeän päivän päivyri, johon kaikki vastaanotetut puhelut on kirjoitettu sekä kadonnut agentti. Kaikissa juonen käänteissä Smiley on kuin tapettia, häviää seinään jättämättä jälkiä itsestään. Hänen ilmeensä ei värähdä hetkeksikään, eikä hymyäkään nähdä, vaikka nimi siihen viittaisikin. 


Lähde: www.aceshowbiz.com




Jokainen epäilty yrittää puhua myyrän osaa toiselle kääntäen epäilyn itsestään pois. Onko myyrä Alleline tai Bland, joille valta on tärkeämpää kuin hengittäminen? Onko myyrä charmikas Haydon, joka on ulospäin aivan liian mukava? Vai onko myyrä Esterhase, joka kuuntelee liikaa muita johtajia, mutta osaa kuitenkin venäjää? Vai onko myyrä itse Smiley, jota ei edes huomaa?


Saadaanko syyllinen kiinni ennen kuin itä ja länsi räjähtävät? Onko syyllinen johdossa vai ihan jossain muussa? Miksi jokainen johdon jäsen tekee virheitä peitellessään itseään? Miksi yksinäinen talo ja sen hoitajatar tietävät jotain sellaista, jota eivät edes parlamentti tiedä?


Jälleen kerran, enempää en kerro loppujuonesta, mutta takaan ja alleviivaan, että loppu on jännittävä ja yllättävä. Gary Oldman oli roolissaan loistava, sillä hän vetää roolinsa niin upeasti, että häntä ei edes huomaa ruudulla. Hän ponnahtaa tapetista esiin silloin kun tarvitaan ratkaisijaa. Edelleenkin ihmettelen, miksei hän saanut Oscaria, jonka hän todellakin olisi ansainnut. Colin Firth (ikuinen rakkauteni) on ihana britti, joka todellakin vie osansa loppuun saakka. Benedict Cumberbatch (uusin rakkauteni) on myös mies, joka vie roolinsa äärirajoille ja jolle sopii trenssi loistavasti. (Maija you know what i mean).


Jokainen miesnäyttelijä olisi ansainnut Oscar-ehdokkuuden, niin upeasti roolitettu tämä elokuva oli. 


Erityismaininta puvustuksesta ja lavastuksesta, sillä heidän avulla elokuvaan saatiin pelkistetty, tapettimainen tunnelma :D Ja tämä on kehu, todellakin :D








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti