sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Mielensäpahoittaja

Lähde: www.finnkino.fi
Elokuvan nimi ei välttämättä viesti elokuvan komediapuolesta, mutta totuuden nimissä en ole pitkään aikaan nauranut elokuvan aikana niin paljon kuin Mielensäpahoittajassa. Dome Karukoski on yksi Suomen parhaimmista ohjaajista < 3

Tyypillinen suomalainen vanhemman ikäpolven mies, joka tekee asiat niin kuin aina ennenkin, eivätkä uudet asiat ole yhtä hyviä kuin vanhat ja hyväksi havaitut. Lääkäriin ei mennä marisemaan joka vaivasta eikä uusia hankintoja tehdä ennen kuin vanha on käyttökelvoton… kuulostaa niin tutulta. Vuodet vierivät ja ajat muuttuvat, mutta ajatustapa on ja pysyy.

Lähde: www.finnkino.fi

Omarakenteisessa talossa oman perunapellon kanssa aikaansa viettävä Mielensäpahoittaja (Antti Litja) satuttaa jalkansa perunakellarinsa rappusissa. Poika (Iikka Forss) tulee isänsä, Mielenpahoittajan luokse ja vie tämän lääkäriin. Jalka tarvitsee kaupungissa hoitoja, joten Mielensäpahoittaja lähetetään Miniän (Mari Perankoski) luokse. Poika jää kääntämään perunapeltoa kotiin ja huolehtimaan vanhainkodissa asuvasta äidistään (Petra Frey).

Lähde: www.finnkino.fi
Taksi kuljettaa Mielensäpahoittajan matkatavaroidensa eli pahvilaatikoidensa kanssa Miniän luokse ja yrittää sopeutua elämään, johon ei kuulu kahvinkeitintä, omaa Ford Escorttia, kaappien kahvoja, puoli yhdeksän uutisia tai muumittomia pussilakanoita. Miniän pitäisi hoitaa omia töitänsä eikä appiukon mielipiteet helpota tilannetta. Venäläisten asiakkaiden kanssa appiukko osaa vetää oikeista naruista vaikka Miniän kaupat eivät menekään ihan suunnitellulla tavalla. Mitä tapahtuu kun Mielensäpahoittaja pahoittaa muiden mielet?

Lähde: www.finnkino.fi
Lähde: www.finnkino.fi

Mitä tapahtuu kun Poika palaa kotiin? Mitä miehet aikovat moottorisahalla? Kuinka paljon ongelmia yksi puu voi aiheuttaa? Mitä kahvattomista kaapeista löytyykään? Miksi Emäntä lähti aikoinaan kotoa eli mikä on yleinen syy riitelyyn avioliitoissa? Mistä asioista ihmiset pahoittavat loppujen lopuksi mielensä?

Antti Litja vetää roolinsa sellaisella ammattitaidolla, että välillä epäilee, näytteleekö mies lainkaan?! Mielettömän upea sarkastisuus ja loistavat sutkautukset saavat katsojat nauramaan vedet silmissä. Välillä taas totuus ja elämänkulku saavat silmät kostumaan tunteesta, jonka jokainen kokee vanhempana: elämää on enemmän takana kuin edessä.
Mari Perankoski ja Iikka Forss täydentävät Litjan hahmoa. Avioparina he täydentävät toisiaan, toinen on päälle päsmäri ja toinen hiljainen kuuntelija, joten yhteentörmäykset ovat väistämättömiä ja varsin huvittavia.

Isäni haluaa nähdä elokuvan jossain vaiheessa, joten nähtäväksi jää, miten isä reagoi vitseihin ja tarinoihin.

Todennäköisesti samalla tavalla kuin minä, nauraa vedet silmissä.: D 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti