lauantai 26. tammikuuta 2013

Puhdistus


Lähde: http://www.solarfilms.com

En ole koskaan lukenut Sofi Oksasen Puhdistus- romaania, mutta näin Puhdistus- näytelmän Lahden kaupunginteatterissa muutamia vuosia sitten. Tarina oli julma, raaka ja ahdistava, ja pian alkoi miettiä, että miten paha maailma loppujen lopuksi on ollut ja on vieläkin.


Lainasin kirjan yhdeltä parhaimmalta ystävältäni ja kirja lojui pöydälläni useita kuukausia, mutta en vain saanut avattua kirjaa ja aloitettua. Ehkä mieleeni painuneet tulkinnat tarinasta olivat jättäneet jäljen, joita en välttämättä halunnut lukea enää kirjallisena, näkeminenkin oli tarpeeksi karmaisevaa.


Lähde: http://www.solarfilms.com

Puhdistus kertoo vanhan Aliide Truun (Liisi Tandefelt) tarina, joka kietoutuu myös Aliiden kotiin päätyneen Zaran (Amanda Pilke) tarinan kanssa. Zara pakenee Venäjän mafiaa, jonka prostituoituna häntä on pidetty useita kuukausia. Miehet ovat Zaran perässä ja hän tarvitsee piilopaikan.

Lähde: http://www.solarfilms.com
Pian on aika avata vanhat arvet ja päästää menneisyyden aaveet valloilleen, sillä nyt on tullut aika vastata teoistaan kahden sukupolven päähän.

---

En kerro juonta, sillä jokainen voi halutessaan lukea kirjan tai katsoa elokuvan. Tarina on jotenkin niin raaka, että sen kirjoittaminen sattuu. Miten ihminen voi olla toista ihmistä kohtaan niin julma?

Lähde: http://www.solarfilms.com

Elokuva kannattaa katsoa kerran elämässä, sillä sen jälkeen maailmaa ruusunpunaisten silmälasien läpi katsominen on historiaa. Elokuvan katsominen ei aina onnistunut, sillä osa elokuvassa tapahtuvista teoista eivät olleet kenenkään silmille sopivaa katsottavaa. Uuden tekniikan avulla ääni sen sijaan välittyi korviin eikä sitä pystynyt suodattamaan millään.

Jussi-gaalassa Puhdistus voittaa palkintoja, sillä elokuvan tekeminen uskottavaksi tarinaksi valkokankaalla on jotain, jota monikaan ei olisi uskaltanut tehdä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti