sunnuntai 22. helmikuuta 2015

The Imitation Game

Lähde: www.aceshowbiz.com/movie/

Enigma, tuo murtamaton salauslaite, jolla Hitler pystyi tiedottamaan joukoillensa tietoja sodan etenemisestä kryptattuna tekstinä. Murtumaton on myytti, josta lähdetään liikkeelle elokuvan alussa. Bletchley Park oli Britannian salainen tukikohta, jossa sotaa käytiin numeroilla, kirjaimilla ja radiosignaaleilla. Sadat naiset ja miehet tekivät kunnioitettavaa työtä sieppaamalla viestejä ja yrittäen murtaa ja analysoida viestejä ymmärrettävään muotoon. He pakersivat vuorokauden ympäri usean vuoden ajan, mutta kukaan ulkopuolinen ei siitä tiennyt. Sodan jälkeen tukikohdasta ja sen toimista ei puhuttu ennen 1970-lukua. Senkään jälkeen tukikohtaa ja siellä työskenteleviä ihmisiä ei ole kunnioitettu mielestäni tarpeeksi.

Lähde: www.aceshowbiz.com/movie/
Elokuvan sankari on Alan Turing (Benedict Cumberbatch), joka on nero kaikessa mahdollisessa merkityksessä. Hän osaa ratkaista ristikot muutamassa minuutissa ja ratkaista matemaattisia ongelmia silmiä räpäyttämättä. Hänen sosiaaliset taidot ja tilannetajut ovat täysin hakoteillä, mutta kukaan ei kyseenalaista hänen taitojansa, kun hän tarjoutuu työskentelemään Enigma- salauslaitteen viestien murtamistiimissä. Hän ei saavuta tiimissään suosiota omalaatuisella käytöksellään, mutta pian hänen mielensä mukaan tanssii itse pääministeri Churchill.

Lähde: www.aceshowbiz.com/movie/
Alan Turingin päätyö tukikohdassa on murtaa murtamaton Enigma, mutta hän päättää luoda kone, jolla Enigma- viestien murtaminen onnistuisi nopeammin kuin käsityönä. Kukaan ei usko 100 000 punnan koneen toimivuuteen, mutta Alan ei anna periksi. Hän toimii täysin omien sääntöjensä mukaan ja päättää näin ollen hankkia tiimiinsä neroja tavallisten ihmisten keskuudesta. Hän tekee haastavan ristikon päivälehteen ja pyytää ristikon ratkaisijat valintakokeeseen. Yllättävää ja äärimmäisen mahtavaa on, että kokeen suorittaa ensimmäisenä nainen, Joan Clarke (Keira Knightley).

Lähde: www.aceshowbiz.com/movie/

Joan ja hänen älykkyytensä herättävät Alanin mielenkiinnon ja pian kaksikko vaihtaa ideoitansa Enigmasta ja viestien purkamisesta. Joan onnistuu kääntämään Alanin tiimin miehen puolelle ja pian tiimiläiset tajuavat, kuinka tärkeä Alan ja hänen koneensa on heille ja sodan loppumiselle. Hugh Alexanderin (Matthew Goode) johdolla tiimi puolustaa Alania ja tämän visiota ja jokainen pidättää hengitystä kun kone käynnistetään ensimmäisen kerran.

Mutta kuka on vakooja tiimin sisällä? Kuka pettää ja ketä? Kuka rakastuu ja kehenkin? Kuka leikkii kenenkin hengellä? Pysähtyvätkö koneen kelat eli ratkaiseeko kone Enigman salauksen? Mitä kone symboloi Alanille? Kuka on Christopher?

----

Pidin elokuvasta äärettömän paljon. Sanotaan sen nyt heti, ennen kuin heitän vähän kritiikkiä kehiin. Elokuvan juoni oli hieman tylsä, sillä elokuvan aihe antoi viitteitä jännittävästä trilleristä, joka perustuisi elämänkertaan ja tositapahtumiin. Nyt tuntui, että elokuva oli fifty-fifty Enigmaa ja Alan Turingia. Olisiko ollut parempi keskittyä vain jompaankumpaan puoleen? Alanin elämänkerta on äärimmäisen kiinnostava ja surullinen, ja jotenkin hänen yksityiselämä jäi nyt aika pintapuoliseksi kuvaukseksi. Hänen homoseksuaalisuudesta kerrotaan muutamassa kohtauksessa ja jotenkin elokuva näyttää julmalla tavalla, miten maailma suhtautui erilaisiin ihmisiin ja miten heistä haluttiin poistaa tämä erilaisuus.

Benedict Cumberbatch on valloittanut sydämeni aikoja sitten ja kun luin tästä elokuvasta IMdB:n Coming Soon- sivulta olin heti liekeissä. Rakastan kaikkea koodinpurkamiseen, Enigmaan ja Bletchley Parkin liittyvää ja kun kakun päälle laitettiin Benedict, niin vo’ila! : D Benedict vetää Asberg-tyylisen tulkinnan Alanista, että ihan tuntuu kuin mies ei edes näyttelisi. Olen siinä mielessä harmissani, että jonain toisena vuotena tällä roolilla oltaisiin oltu huomattavan lähempänä Oscar-pystiä kuin tänä vuonna.

Matthew Goode loi loistavan tasapainon oman roolihahmonsa ja Alan Turingin välille. Matthew oli kaikkea sitä mitä Alan ei ollut tai ei osannut olla. Matthew on tehnyt paljon pienempiä rooleja, mutta ei ole oikein päässyt tekemään mitään isompaa roolia. Toivottavasti tämä elokuvan jälkeen häntä nähdään enemmän valkokankaalla ja isoissa rooleissa.

Keiran rooli on miesten rinnalla pieni, mutta Alanin ja Joanin välinen suhde on elokuvan mauste, josta olisin halunnut nähdä ja tietää enemmän. :D

Yksi asia kuitenkin miellytti minua nörttityttönä ja se oli, millä tavalla naiset ja heidän neroutensa näytettiin elokuvassa. Ratkaisevissa kohdissa nainen sanoi jotain äärimmäisen tavallista, mutta heidän logiikkansa ja ajatuksensa olivat avaimia lukkoihin, joita ei osattu aiemmin avata. Tai näin ainakin minä haluan ajatella.

Elokuva oli kuitenkin mielestäni hieno kunnianosoitus miehelle, jota kukaan ei arvostanut eläessään, mutta ketä ilman en voisi kirjoittaa tekstiäni läppärilläni tässä ja nyt. Tunsin kunnioitusta ja kiitollisuutta menneitä sukupolvia ja tietotekniikka-alaa kohtaan, joita ilman maailma ei pyörisi tänä päivänä. Tunsin myös ylpeyttä itseäni ja kaikkia niitä naisia kohtaan, jotka ovat työskennelleet ja työskentelevät nyt tällä alalla. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti