maanantai 2. helmikuuta 2015

Unbroken – Murtumaton


Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/

Angelina Jolien ensimmäinen ison budjetin elokuva ja ohjaus. En tiennyt elokuvan juonesta juuri mitään, mutta halusin mielenkiinnosta nähdä, miten Hollywoodin vahva nainen pystyy myös ohjaustyöhön. Lyhyesti ja ytimekkäästi, loistavasti.

”Mennä läpi vaikka harmaan kiven.”

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/

Tarina kertoo miehestä, joka kestää vastoinkäymiset murtumattomana.
Louis Zamperini (Jack O'Connell) on italialaisperheen poika, joka yrittää selvitä Amerikassa kapinoiden kaikkea vastaan perheensä huoleksi. Louis on kuitenkin se poika, joka juoksee nopeiten pakoon. Louis in veli alkaa valmentamaan Louisia juoksemaan oikein ja pian pojasta kasvaa mies, jonka juoksu-ura on nousujohteinen.  Olympialaisten suurimman yllättäjän elämä ottaa uuden suunnan kuin Toinen Maailman sota alkaa.

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/
Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/

Louis on pommikoneen pommittaja ja joutuu laittamaan henkensä alttiiksi joka kerta, kun sotakone nousee ilmaan. Osumat oman koneen kyljessä saavat paluumatkan onnistumaan haastavasti ja muutaman miehistömenetyksen jälkeen miehistölle ilmestyy töitä. Lennon aikana sotakoneen moottorit sanovat sopimuksensa irti ja kone syöksyy mereen. Koneesta selviää hengissä Louisin lisäksi kaksi muuta upseeria ja he onnistuvat pääsemään kumiveneiden päälle, joilla he viettävät 47 päivää. Ilman vettä, ruokaa tai suojaa, suuren meren ja haiden ympäröimänä.

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/

Ystävykset yrittävät pysyä hengissä juttelemalla milloin baseballista, milloin lempiruuistaan. Kaikki eivät selviä ajelehtimisesta ja pian he joutuvat vangiksi Japanilaisten leirille.
Louis kohtaa vankileirin komentajan ”Linnun” (Takamasa Ishihara), joka ottaa Louisin silmätikukseen ja käyttää silmitöntä väkivaltaa miestä kohtaan. Lintu tekee Louisista esimerkin, jotta muut osaisivat välttää väärää käytöstä. Murtuuko Louis Linnun katseen alla? Kuka selviää hengissä ja kuka ei?

Louisin esittäjä tekee elämänsä roolin, vakuuttavasti. Hän näyttää valkokankaalla sen, mitä tarkoittaa kun ihminen uskoo elämään. Hän tekee elokuvasta niin hienon, että elokuva jää mietityttämään vielä pitkäksi aikaa päähän. Huomasin elokuvaa katsoessani, että elokuvan tarina muistutti minua The Railway Man- elokuvasta, jossa pääosaa esitti Colin Firth.

Linnun esittäjä tekee mielettömän hienon roolin elokuvan pahiksena, joka samalla pelottaa ja säälittää. Mitä kaikkea pahaa on pitänyt tapahtua Linnulle itselleen, että hän on juuri se mikä nyt on. Hän käyttää väkivaltaa valtansa välineenä ja tuntee olemansa vahvempi saadessaan toisen maahan anelemaan. Linnun ja Louisin välinen yhteys on käsittämätön ja samalla huomaa, miten Lintu pelkää, että Louis onkin häntä henkisesti voimakkaampi. Elokuvan lopussa näillä kahdella hahmolla on mieletön sanaton keskustelu, joka on elokuvan mieleenpainuvimpia hetkiä.


Olen äärimmäisen pettynyt ja pahoillani siitä, ettei kumpikaan herroista saanut Oscar-ehdokkuuksia töistänsä, mutta siitä olen varma, että näistä kavereista kuulla pian uudestaan. < 3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti