sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Theory of Everything - Kaiken teoria

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/

Stephen Hawkins: älykäs, periksiantamaton, luova ja ajatteleva. Siinä muutama adjektiivi, jotka minulle tulee mieleen kun mietin näkemääni elokuvaa. Mies, jolle annettiin sairausdiagnoosin jälkeen kaksi vuotta elinaikaa. Ja tämä legenda on vieläkin meidän keskuudessa emmekä tiedä, mitä hän seuraavaksi keksii.

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/

Elokuva on läpileikkaus Stephensin (Eddie Redmayne) elämästä hänen vaimonsa, Janen (Felicity Jones) kirjaan pohjautuvassa tarinassa. Stephen opiskelee kosmologiaa Cambridgen yliopistossa kun hän kohtaa tulevan vaimonsa, humanismia ja kirjallisuutta opiskelevan Janen. Pian Janen kohtaamisen jälkeen Stephen saa tietää sairastavansa motoneuronisairautta, joka tuhoaa liikehermosoluja.  Lääkärien ennustus oli kaksi vuotta elinaikaa, ja Stephens eristäytyy huoneeseensa eikä halua tavata ketään, kaikkein vähiten Janea.

Jane ei anna periksi vaan haluaa olla rakastamansa Stephenin tukena, kävi miten kävi…

Lähde: http://www.aceshowbiz.com/movie/


Elokuvassa suurimman vaikutuksen tekee itse ihminen tarinan takaa, eli Stephen itse. Miten ihminen ei luovuta, vaikka ihmiseltä viedään pikkuhiljaa liikkuminen ja puhuminen. Mutta niin kauan kun on elämää, on toivoa. En voisi olla enempää samaa mieltä. Aina on toivoa, vaikka kaikki näyttäisi mahdottomalta. Jostain haastattelusta luin, että kun Stephen oli nähnyt itsestään kertovan elokuvan, niin hän luuli välillä itsekin olevansa valkokankaalla.

Eddie Redmayne ei voisi saada parempaa arvostelua kuin Stephenin reaktio elokuvasta. Ja samalla tavalla tuntee varmasti jokainen, joka elokuva näkee. Eddie tekee Oscarin arvoisen suorituksen, ja jos joku muu saa miespääosa Oscarin tänä vuonna niin… On jotenkin äärettömän kunnioittavaa ajatella, kuinka paljon Eddie on joutunut miettimään liikkumistaan, puhumistaan ja olemustaan roolia tehdessä. Ja kuinka paljon hän on joutunut venyttelemään ja liikkumaan otosten välissä, etteivät omat lihakset mene täysin jumiin. Täydet pisteet Eddielle, ei lisättävää.

Felicity  Jones on tuttu minulle Jane Austenin Northanger Abbey- elokuvasta. Tässä elokuvassa Felicity oli huolehtivainen ja päättäväinen nuori nainen, joka ei hätkähtänyt huonoista uutisista vaan päätti elää jäljellä olevia hetkiä täysillä. Hän ei menetä toivoa hetkeksikään vaikka vastoinkäymiset seuraavat toisiaan. Loistosuoritus siis häneltäkin :D
Täytyy kaivaa äidin kirjastoa vintiltä ja etsiä Stephens Hawkinsin Ajan lyhyt historia- kirja ja lukea lisää tämän neron ajatuksia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti