sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Piiat - The Help


Lähde: www.aceshowbiz.com


1960-luku oli Yhdysvalloissa muutosten aikaa, jolloin mainostettiin uusimpia keittiövälineitä ja kerrottiin, kuinka nainen pystyi huolehtimaan kodista, lapsistaan ja miehistään vaivattomasti jättämättä mitään puolitiehen. Tosi asiassa kodista ja lapsista huolehti palvelijat, piiat. Piiat olivat mustaihoisia naisia, joita kohdeltiin kuin orjia. He eivät saaneet käydä samoissa vessoissa, elokuvateattereissa, ravintoloissa tai käyttää samoja busseja kuin valkoihoiset. Piiat olivat niitä, joita kohdeltiin toisen luokan kansalaisina, mutta jotka kasvattivat valkoisia lapsia kuin omiaan. Rouvat pitivät kulissielämää yllä ja kilpailivat toistensa kanssa, kenen piika osasi tehdä parempaa ruokaa.

 

Lähde: www.aceshowbiz.com


Lähde: www.aceshowbiz.com

Skeeter (Emma Stone) on saanut opintonsa päätökseen ja on valmis toimittaja uusiin haasteisiin. Töitä naisille on harvassa, mutta Skeeter onnistuu saamaan paikan kotipaikkakuntansa sanomalehdestä. Tosin suuria toimittajan töitä Skeeter joutuu vielä odottamaan, sillä hänen tehtäväkseen jää palstan pitäminen, johon hienostorouvat kirjoittavat kysyäkseen erilaisia vinkkejä kotitöihin ja talouden pitoon. Skeeter ei erota pölyhuiskaa hammasharjasta, joten hän luonnollisesti ajattelee kysyä palvelijoita apua, sillä hänelle mustien kanssa puhuminen on ollut sama asia kuin ystäviensä kanssa. Onhan hänet kasvattanut ihana musta nainen, joka oli hänelle kuin äiti. Kumma kyllä, kukaan ei suostu kertomaan Skeeterille mihin hänen Nannynsä on joutunut. 
 


Lähde: www.aceshowbiz.com

Skeeterin äiti haluaa tyttärensä pian avioituvan ja järjestää hänelle treffejä toisensa jälkeen. Skeeter haluaa kuitenkin keskittyä palstaansa ja juttelee Aibileen (Viola Davis) kanssa taloudenpidosta. Juttelut lopetetaan kuitekin lyhyeen, sillä rouvat eivät halua, että heidän piikojensa töitä häiritään mokomille jorinoilla. Skeeter huomaa, että ns. ystävät ovat muuttuneet rotuerotteleviksi akoiksi, jotka eivät tajua, miten paljosta rouvien täytyisi olla kiitollisia piioille. Skeeter yrittää saada Aibileen puhumaan omista kokemuksistaan piikana, sillä Skeeter haluaisi kirjoittaa kirjan piikojen elämästä hienostoperheiden takana. Aibileen ei voi ymmärtää Skeeteriä, sillä pienestä pitäen Aibileeta on opetettu olemaan hiljaa ja huomaamaton, ja puhumaan vasta kuin häneltä on kysytty. Aibileen kuitenkin muuttaa mielensä, kun hän saa potkut ja joutuu jälleen kerran hylkäämään perheen ainoa pikkutytön, josta oli tullut Aibileelle silmäterä. 

Lähde: www.aceshowbiz.com

Lähde: www.aceshowbiz.com


Aibileen on ollut aina hiljainen ja totellut isäntäperhettä, toisin kuin Minny (Octavia Spencer). Hän ei ole niellyt käskyjä purematta, ja jälleen kerran hän on saanut lähtöpassit perheestä. Hän opettaa omille lapsilleen palvelijan työtä ja laittaa vanhimman tyttönsä myös palvelukseen. Hän kehottaa tyttöä olemaan viisaampi kuin hän itse. Hän menee itse kysymään töitä hienostorouvien vihaamalta Celia Footelta (Jessica Chastain) ja saa ihmeekseen paikan. Pian hän huomaa, että rouva kohtelee häntä kuin ihmistä ja on halukas oppimaan kodinhoidon niksit. Minny ei ymmärrä, miksi rouva haluaa jutella hänen kanssaa elämästä ja syömään hänen kanssa keittiössä. Minnyn entinen emäntä Hilly Holbrook (Bryce Dallas Howard) ei voi enää mustamaalata Minnyä uudelle emännälleen, sillä Hilly ei voi sietää Celiaa. Niinpä Minny päättää tulla myös mukaan Skeeterin kirjaprojektiin. Kun Minny avaa suunsa, Skeeterillä on kova työ saada puheet paperille, sillä Minny ei tule hiljenemään ennen kuin on sanonut suunsa puhtaaksi.  

Lähde: www.aceshowbiz.com


Elokuva on hieno tarina ihmisistä, joka kertoo loistavalla tavalla piikojen ja emäntien suhteesta toisiinsa. Kuinka paljon yhteiskunnan normit ovat ohjanneet perheiden elämää ja suhtautumista toisiin ihmisiin. Ihonväri on ollut este ihmisten ystävystymiseen, vaikka mustat ovat olleet parempia ihmisiä käytökseltään ja ajatuksiltaan kuin valkoiset yhteensä. Onneksi voimme olla ylpeitä nykyisestä maailmasta, jokainen on ihmisen arvoinen ja yhtä arvokas kuin toinenkin. Mutta eihän rasismi ole mihinkään kadonnut, sitä on aina ollut, on ja tulee aina olemaan, halusimmepa sitä tai emme. 


Viola Davisin ja Octavia Spencerin seisovat uskottavasti hahmojensa takana ja luovat yhteisellä kemialla elokuvalle pohjan. Emma Stone on kertoja, joka vie tarinaa eteenpäin parivaljakon takana eikä häiritse liian näkyvällä toiminnallaan elokuvan tähtiä. Bryce Dallas Howard osaa vetää Hillyn roolin niin loistavasti, että kesken elokuvan olisin juossut kuristamaan hänet valkokankaalle. :D Jessica Chastain on Brycen vastakohta: ihanan hölmö emäntä, joka arvostaa palvelijaansa kuin ystävää. Jessican ja Brycen roolihahmojen luoma tasapainoa Violan ja Octavian hahmoille. 

Oscareita Violalle ja Octavialle oikeutetusti. Sori Meryl Streep kun Oscarit menevät taas ohi :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti